Software untuk edit Video

Minggu lepas, kalau anda perasan, saya jarang update sikit update blog, dalam 4 hari, iaitu dari 25 Oct sampai la 29 Oct. Nak tahu kenapa?

Saya dapat 1 job untuk compose 1 video untuk satu majlis makan malam. Saya bukanlah pro pun dalam hal-hal compose video nie. Langsung tak penah belajar secara rasmi. Cuma, dulu, bila tengok orang buat video, saya pun nak buat video. Sebab berminat, saya belajarlah sendiri, try and error, maka tahulah basic-basic je. Kalau nak letak efek gempak-gempak macam video si aimannajmy nie, memang tak dapek la (sebab tak blajo lg). hehe

Tapi, alhamdulillah, walaupun tak terror, ada orang nak upah suruh buat. Kata orang, rezeki jangan ditolak. Tapi, yang upah suruh buat nie pun, bukan orang lain, member saya jugak, rasanya sebeb dia pun tak tahu nak suruh sapa lagi (sebab dia pun tak pandai).haha. Kira rezeki saya le tue.

So, untuk post hari ini, saya nak kongsi sofware yang saya dan  korang pun boleh guna dan cuba kalau teringin nak buat video. Ada 2 yang saya nak share di sini. Ada 2 iaitu:

Windows Movie Maker

Ini kalau laptops korang guna windows, software nie memang dah ada siap-siap dalam windows. Untuk permulaan nak belajar buat video, guna nie pun takpe. Tahun lepas, masa 1st time saya dapat job buat video nie, saya pun guna software nie. Cara guna dia pun simple aje. Cuma perlu import image, video, dan audio yang kita nak masukkan. Kemudian edit mengikut citarasa. Ada juga disediakan efek untuk video, contohnya macam nak buat gerak perlahan (slow motion), gerak laju,  nak bagi video tue nampak klasik macam tv hitam putih dan sebagainya. So, boleh cuba cuba try test dan uji. Lepas tue korang mesti lebih faham.

Adobe Premiere Pro

Adobe

Yang nie kena beli. Samada yang pirate or yang ori ke, terpulang la kat korang kan. Saya tak campur..hoho. Berbanding dengan Windows Movie Maker, Adobe Premiere pro lebih banyak function, dan lebih senang kot untuk kerja-kerja editing macam proses cut dan sebagainya. Untuk Job tahun nie, saya guna software nie. Saje nak try. Kalau anda pun nak try guna, tapi tak reti sangat, caranya gi kat youtube, taip je Adobe premier Pro tutorial. Ada banyak video yang ajar bagaimana cara nak guna. Saya nak ajar, saya pun tak pandai sangat.

Ini jelah serba sedikit yang saya boleh kongsikan. Saya kongsikan software apa yang boleh diguna untuk buat video sendiri. Kalau tentang cara guna, boleh cari kat youtube macam yang disarankan (bukan tak nak kongsi, tapi saya pun tak berapa pandai sebenarnya).  Hehe

Sekian (mintak maaf sebab tak tahu nak share ape…nie je yang ada, huhu)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About madlut

Insan biasa. Tidak sempurna. Penuh tercela. Aku dijadikan asalnya tiada apa-apa. Sedang berjalan mengenal tuhanku. Jika aku berhujah, itu hanya pandanganku semata-mata, bukan fatwa. Bisa salah dimatamu. Andai begitu, tegurlah aku.
This entry was posted in blogging and tagged , , , . Bookmark the permalink.

39 Responses to Software untuk edit Video

  1. Syafrizal says:

    murah rezeki tu hehe….
    moga-moga dapat job lain
    Syafrizal´s last [type] ..HPA ingin buka pasar raya besar – myMetro

  2. ejoncb says:

    hehehehe….dah wat tutorial yer.gud!!gud!!..nanti bleh ajar..

  3. murah rezeki maknanaye kene kumpul duit nak kawin mah hee..

    satu ilmu yang harus juga di pelajari..heee

  4. zik says:

    jarang ah guna untuk buat edit video.. huhu.. sebab malas nak exlpore..huhu.. wah tapi menarik juga kalau guna adobe premiere pro… try la buat tutorial.. huhu
    zik´s last [type] ..Harga minyak ron 97 naik 5sen!!

  5. mijie says:

    nanti tunjuk la video yang ko buat tu lut, aku dulu pernah juga main2 dgn windows movie maker tu tapi skrg dah malas nak buat, haha
    mijie´s last [type] ..Review bulan oktober

  6. Mohd Isa says:

    banyak lagikan software untuk edit video or make video kan…aku tak pernah gunalah plak Adobe Premiere Pro ni…mcm best…cari pirate lg la jawabnya…haha
    Mohd Isa´s last [type] ..GiveAway Domain From MelRomeoCom

  7. azizan4444 says:

    aku setakat ni pakai windows movie maker je..bole la nak create video cikai2 tu..hehe…
    azizan4444´s last [type] ..Gusti Adik – Abang Lebih Parah Sebenarnya

  8. dnoBiz says:

    Luth apa kata kau tunjukan sekali hasil keja kau mana lah tau kot kot nanti ada yang ofer job ke..:D
    dnoBiz´s last [type] ..Pak Hitam – Empat warga Nigeria belasah lelaki beri teguran

  9. sangilapi says:

    ko kena ajar madlut …..nanti video perkahwinan ko bolehlah aku edit :) ….itupun kalau ko percaya dengan ‘kepakaran’ aku :)
    sangilapi´s last [type] ..tragedi oktober

  10. hafizmd says:

    cantik gak ni..past ni leh belajar edit mengedit plak…

    pssst..suke ngn bro..tulisan yg cukup jujur…yg penting tidak scam…hehe
    hafizmd´s last [type] ..Email daripada PM untuk aku…

  11. Ali ridha says:

    guna after effect lagi cantik bro.
    Ali ridha´s last [type] ..Komen terbanyak oktober 2010

  12. Ali ridha says:

    hang software tulen ke lanun punya.
    Ali ridha´s last [type] ..Komen terbanyak oktober 2010

  13. Ali ridha says:

    software Windows Movie Maker mmg tersedia
    dalam windows.
    Ali ridha´s last [type] ..Komen terbanyak oktober 2010

  14. Ali ridha says:

    masa pertama kali buat video.aku guna Windows Movie Maker.
    Ali ridha´s last [type] ..Komen terbanyak oktober 2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge